Συνήθως τα παστέλια που δεν περιέχουν ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης αλλά μόνο μέλι έχουν μαλακή υφή (τα λεγόμενα και μελάτα), ενώ κάποια παστέλια που είναι τραγάνα στην υφή περιέχουν μέλι σε πολύ μικρο ποσοστό (πχ. παστέλι Σαραντής μόνο 4,7% μέλι). Το παστέλι Όλυμπος με Μέλι 40% τα συνδυάζει και τα δυο!! Και περιέχει μόνο μέλι και είναι και τραγανό! Η τραγανή υφή του και η μελένια γεύση του το κάνει μοναδικό. Το παστέλι Όλυμπος είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) τραγανό παστέλι με μέλι που έχουμε δοκιμάσει
Το παστέλι μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή ακόμα και το ιδανικό κολατσιό για το παιδί σας στο σχολείο. Κυκλοφορεί σε νέα κίτρινη συσκευασία 30g. Το βρήκαμε στον ΑΒ Βασιλόπουλο
Διαπιστώστε στο άρθρο που ακολουθεί (Πηγή: http://www.vita.gr/) ποσό πιο θρεπτικό είναι το παστέλι σε σύγκριση με άλλα σνακ.
Aπό τη σοκολάτα και τα γεμιστά μπισκότα, μέχρι το κέικ και το παστέλι, οι γλυκείς πειρασμοί που συχνά λαχταράμε είναι πολλοί. Σε αυτό το «μικροσκόπιο», ένα παραδοσιακό ελληνικό σνακ, το παστέλι, μελετήθηκε και συγκρίθηκε με άλλα σνακ παραπλήσιας θερμιδικής αξίας, όπως η Mars bar και η Kit kat. Η σχετική έρευνα έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ) και του ερευνητικού έργου «Διατροφική Πολιτική: Ενίσχυση ερευνητικής υποδομής και ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την ελληνική δίαιτα - AXIA 7». Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Αντωνία Τριχοπούλου.
Η σύγκριση αφορά τη διατροφική σύνθεση του παστελιού (θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπίδια, χοληστερίνη κλπ.) και την περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο) σε σχέση με τα ακόλουθα σνακ: • Σοκολάτα γάλακτος • Mars bar • Kit kat • Γεμιστά μπισκότα • Απλά μπισκότα • Κέικ • Ντόνατ με μαρμελάδα.Τι έδειξε η σύγκριση
● Η σοκολάτα γάλακτος έχει τις περισσότερες θερμίδες (529 θερμίδες/100 γρ.) και το ντόνατ με μαρμελάδα τις λιγότερες (336 θερμίδες/100 γρ.).
● Το παστέλι περιέχει το υψηλότερο ποσοστό λιπιδίων (33,4%) και το ντόνατ με μαρμελάδα το χαμηλότερο (14,5%). Ωστόσο, στα λιπίδια του παστελιού υπερέχουν τα ευεργετικά για την υγεία μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και όχι τα ζωικά κορεσμένα λιπίδια, που πρέπει να αποφεύγονται.
● Το παστέλι είναι το μόνο σνακ, από αυτά που συγκρίθηκαν, το οποίο δεν έχει χοληστερίνη, ενώ το πλουσιότερο σε χοληστερίνη σνακ είναι το κέικ (152 mg/100 γρ.).
● Το παστέλι περιέχει συγκριτικά το υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών (11%), ενώ τα γεμιστά μπισκότα το χαμηλότερο (5%).
● Τα περισσότερα σνακ που εξετάστηκαν έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες (δεν ξεπερνούν το 1,5% της συνολικής τους σύστασης). Μόνο το παστέλι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 6,8%.
● Τα γεμιστά μπισκότα περιέχουν τους περισσότερους υδατάνθρακες (69,2%) και το παστέλι τους λιγότερους (42,1%). Λέγοντας υδατάνθρακες, εννοείται κατά κύριο λόγο η περιεκτικότητα του σνακ σε απλά σάκχαρα, όπως αυτά της ζάχαρης και του μελιού.
● Το παστέλι έχει το λιγότερο νάτριο -αλάτι- (20 mg/100 γρ.) σε σχέση με τα άλλα σνακ, που περιέχουν κατά μέσο όρο 10 φορές περισσότερο νάτριο. Το νάτριο αυξάνει την πίεση του αίματος και πρέπει να αποφεύγεται.
● Η σοκολάτα γάλακτος είναι το σνακ με το περισσότερο κάλιο (420 mg/100 γρ.), η Kit kat το δεύτερο (330 mg/100 γρ.) και το παστέλι το τρίτο (326 mg/100 γρ.). Το κάλιο έχει την ιδιότητα να μειώνει την πίεση του αίματος.
● Το παστέλι περιέχει υπερτριπλάσιο ασβέστιο (786 mg/100 γρ.) σε σχέση με τα άλλα σνακ. Επίσης, είναι το πλουσιότερο σνακ σε φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, δηλαδή σε πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό.
Και ο νικητής είναι... Το παστέλι. Με πρώτες ύλες το μέλι και το σουσάμι, είναι διατροφικά ανώτερο από τα άλλα σνακ και πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Παρότι έχει πολλά λιπίδια, εντούτοις πρόκειται για ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ. Ακόμη, το παστέλι δεν έχει χοληστερίνη, ούτε είναι αλατισμένο. Επίσης, συγκριτικά με τα άλλα σνακ, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος. Η σοκολάτα γάλακτος έρχεται δεύτερη μετά το παστέλι όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.