Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

::food news:: Νέα δεδομένα για τις δίαιτες;


Οι επιστήμονες αναθεωρούν την μέχρι τώρα μέτρηση των καθημερινών θερμίδων

Χαράς ευαγγέλια για όσους κάνουν ή σκέφτονται να κάνουν δίαιτα -αλλά και για κάθε…καλοφαγά- αφού Βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το μέχρι τώρα σύστημα μέτρησης των θερμίδων, το οποίο χρησιμοποιείτο ως βάση για τις δίαιτες και τις συμβουλές των γιατρών και των διαιτολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες χωρίς κίνδυνο να παχύνουν.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε διατροφικά θέματα, όπως αναφέρουν οι «London Times», η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων -που σήμερα είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες- θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι 16%. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενήλικες θα μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν πρόσθετες 400 θερμίδες την ημέρα, που για παράδειγμα ισοδυναμούν με ένα μεσαίου μεγέθους «τσιζ-μπέργκερ» ή με δύο σακουλάκια αλατισμένα πατατάκια.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες σε θέματα διατροφής, αναφέρει ότι η νέα μέτρηση παρέχει μια πιο ακριβή αξιολόγηση της ενέργειας που καίγεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Από την άλλη, ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εν μέσω μιας διεθνούς «επιδημίας» παχυσαρκίας, η νέα έκθεση στέλνει «συγκεχυμένα» μηνύματα στους καταναλωτές.

Αν οι προτάσεις της Επιτροπής γίνουν αποδεκτές, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο υγιεινή κατηγορία με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Οι προτάσεις πάντως, θα περάσουν από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης στη Βρετανία, διάρκειας 14 εβδομάδων, πριν οριστικοποιηθούν.

πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.