Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

::private label:: Γάλα με πόσο..??!!

Το νέο γάλα υψηλής παστερίωσης VERO θα διατίθεται από σήμερα στα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος. Η εταιρεία θα προσφέρει στα 228 καταστήματά της το γάλα υψηλής παστερίωσης Vero milk στην ειδική τιμή των 0,72 ευρώ/ λίτρο!!! . Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή πώλησης γάλακτος στη χώρα, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τον ντόπιο ανταγωνισμό. Στα ράφια της Βερόπουλος σήμερα το πλήρες γάλα υψηλής παστερίωσης 10’ της ΦΑΓΕ πωλείται προς 1,38 ευρώ, το αυστριακό Alpiland προς 0,87 ευρώ, το Mmmilk της Vivartia προς 1,40 ευρώ και το ΝΟΥΝΟΥ Family της Friesland προς 1,42 ευρώ.

extra: Το νέο γάλα υψηλής παστερίωσης VERO παράγεται στη Γερμανία και συγκριμένα στη περιοχή της Βαυαρίας.

1 σχόλιο:

  1. Αγελαδινό γάλα «τέλεια τροφή» ή δηλητήριο?

    Μια από τις εισηγήσεις που έγιναν στην οικολογική γιορτή και προκάλεσαν αίσθηση στους συμμετέχοντες ήταν αυτή της κ. Αυδή (καθηγήτριας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ) σχετικά με τις αυτόχθονες φυλές παραγωγικών ζώων. Το σημείο που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των περισσοτέρων είναι η άποψη που εκφράστηκε για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος και πως τα περί τέλειας και απαραίτητης τροφής είναι ένας μύθος που προάγεται από τις πανίσχυρες γαλακτοβιομηχανίες. Αιρετικό το σενάριο (ίσως και όχι...), παρόλα αυτά γίνεται αρκετά μεγάλη κουβέντα γύρω από το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο και παρακάτω θα δούμε μερικές του διαστάσεις.

    Τα περισσότερα λοιπόν αγελαδινά γάλατα παρουσιάζουν συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και διοξινών (μέχρι και 200 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας), 52 ισχυρά αντιβιοτικά, αίμα, πύον, περιτώματα, βακτήρια και ιούς (να αναφέρουμε επίσης τα άρρωστα ζώα, τη γενετική βελτίωση και τις ορμόνες για την αύξηση της παραγωγής?). Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί, γιατί ακόμη και όταν το γάλα δεν έχει τα παραπάνω προβλήματα πάλι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα πέψης και απορρόφησης της τροφής από τον άνθρωπο από κάποια ηλικία και μετά, από περίπλοκες πρωτείνες του γάλακτος απορροφούν ασβεστίο από τον οργανισμό και σχετίζονται επίσης με απώλεια αίματος από το έντερο κλπ.
    Το αγελαδινό γάλα λένε κάποιοι είναι τόσο χρήσιμο για τον άνθρωπο, όσο το γάλα του γουρουνιού, του αλόγου ή της καμηλοπάρδαλης. Το ανθρώπινο γάλα είναι η τέλεια τροφή για τα μωρά όπως το αγελαδινό γάλα για τα μοσχαράκια. Το αγελαδινό γάλα περιέχει τεράστιες ποσότητες ορμονών και πρωτεϊνών εκ του φυσικού, ικανών να μετατρέψουν ένα μοσχαράκι 30 κιλών σε μια αγελάδα 500 κιλών μέσα σε ένα χρόνο και αυτό είναι μια ιδιότητα που το κάνει εκτός από άχρηστο για το είδος μας και επικίνδυνο. Και αυτό συμβαίνει και στο βιολογικό γάλα.
    Είναι συνετό λοιπόν να πίνει γάλα ένας ενήλικας; Εξαφανίζεται τελικά το ένζυμο που χωνεύει το γάλα από μία ηλικία και μετά; Αν ναι, το γάλα δεν χωνεύεται και είναι τοξικό για τον οργανισμό; Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε το γάλα σε μορφή γιαουρτιού και τυριού; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν. Στο internet μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα κυρίως σε ξένες ιστοσελίδες και να σχηματίσετε πληρέστερη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.