Τρίτη 11 Μαΐου 2010

::τροφή για σκέψη:: Οι ξηροί καρποί «όπλο» κατά της χοληστερίνης.


Σημαντική μείωση στο επίπεδο της χοληστερίνης επιφέρει η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τα πορίσματα των Αμερικανών επιστημόνων, εάν κανείς τρώει καθημερινά –επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες– κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η «κακή» χοληστερίνη (LDL) μειώνεται κατά 7,4%.

Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί περιέχουν «καλά» λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν κατά 10,2% και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Στις έρευνες διαπιστώθηκε ότι όσο πιο υψηλά ήταν τα αρχικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ωφέλιμη επίδραση των ξηρών καρπών.

Το όφελος είναι αναλογικά μικρότερο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερο στα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς (με πολλά λίπη κλπ), τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς, σε σχέση με τα άτομα που ήδη κάνουν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Παρά τα πολλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, δεν βρέθηκαν να αυξάνουν το πάχος κατ΄ ανάγκην, ενώ η επίδρασή τους διαρκεί για αρκετό καιρό, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Η συγκεκριμένη έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας υπό την Τζόαν Σαμπάτε, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου

Οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ανέφεραν ότι διαφορετικά είδη καρπών έχουν παρεμφερή ευεργετικά αποτελέσματα. Όμως βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής δίαιτας, όχι όμως αν είναι καλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι, όπως συνήθως συμβαίνει.
πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.