Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

::τροφή για σκέψη:: Ωμέγα 3.



Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για μια σχετικά νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη κατηγορία λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πολλά έχουν ακουστεί στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πολλές είναι οι έρευνες που μπορεί να βρει κανείς για αυτά στη βιβλιογραφία. Επιπροσθέτως, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αξιοποιήθηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων για τον εμπλουτισμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στη κατηγορία των λιπαρών οξέων που ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει και επομένως πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσα από τη καθημερινή μας διατροφή. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης και γι'αυτό αποτελούν βασικό συστατικό των βρεφικών τροφών. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως στα ψάρια, σε κάποιους σπόρους (λιναρόσπορος) και σε κάποιους καρπούς (καρύδια). Όσο υψηλότερα τα επίπεδα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα, τόσο μικρότερη η πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή, όσο και η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και τόσο καλύτερος ο έλεγχος των φλεγμονών στο σώμα. Τα ωμέγα 3 ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, γνωστά και ως ALA, περιέχονται κυρίως στα ψάρια, σε κάποιους σπόρους (λιναρόσπορος) και σε κάποιους καρπούς (καρύδια). Όμως για να μπορέσουν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τον ανθρώπινo οργανισμό τα ωμέγα 3 πρέπει να μετατραπούν στην υποομάδα λιπαρών οξέων ωμέγα 3s. Τα ωμέγα 3 των ξηρών καρπών και των σπόρων δύσκολα μετατρέπονται σε ωμέγα 3s. Η καλύτερη πηγή ωμέγα 3s είναι τα ψάρια και τα έλαια των ψαριών.

Στην υποομάδα λιπαρών οξέων ωμέγα 3s ανήκουν τα DHA, EPA και DPA, όμως οι περισσότερες μελέτες για τα οφέλη των ωμέγα 3s αναφέρονται στα δυο πρώτα. Οι ημερήσιες ανάγκες για ωμέγα 3s είναι οι εξής: *Γυναίκες 430mg, *Άνδρες 610mg, *Παιδιά (άνω των 14) Αγόρια 610 mg, Κορίτσια 430mg. Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται κάποια από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.




Συμπερασματικά, τα οφέλη των ωμέγα λιπαρών οξέων, ιδίως των ωμέγα 3s λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, για αυτό καλό θα ήταν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Να θυμάστε ότι η κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σε εβδομαδιαία βάση, είναι επαρκής για να έχουμε την ασπίδα προστασίας των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.